Wie zijn wij?

Nederweert Anders bestaat uit een groep betrokken burgers die wil dat het in Nederweert en de Nederweerter politiek anders gaat. Wij willen een brug slaan tussen burgers en politiek, waarbij wij op basis van dialoog en voortschrijdend inzicht onze standpunten aanscherpen. Zo is dit programma mede tot stand gekomen door gesprekken met inwoners van Nederweert. Wij willen iedereen die via de ‘walk & talks’ of de ‘hei-sessie’, of anderszins een bijdrage heeft geleverd, hiervoor hartelijk bedanken. Wij zijn een lokale partij.

Bij Nederweert Anders staan mens, gezondheid, groen en duurzaamheid centraal. Met een gezonde eigentijdse economie als middel. Wij zijn er voor jong en oud, voor arm en rijk, voor zwak en sterk. Daarbij gaan wij niet voor eigenbelang maar handelen wij eerlijk en onafhankelijk. Wij proberen onze bijdrage te leveren, niet door over anderen heen te walsen of hen in diskrediet te brengen, maar door bewustzijn en draagvlak te creëren. Wij geloven namelijk dat veranderingen alleen kans van slagen hebben wanneer ze niet worden opgelegd, maar in een gezamenlijk proces tot stand komen. Dit betekent soms dat kwaliteit voor snelheid gaat.

Waar gaan wij voor?

De doelstelling van Nederweert Anders is een bijdrage te leveren aan een gezonde samenleving. De coronapandemie heeft ons geleerd dat, als de gezondheid bedreigd wordt, al het andere van ondergeschikt belang is. In de huidige samenleving is zorg voor elkaar en verantwoordelijkheid nemen voor je eigen gezondheid en gezondheid van anderen van levensbelang. Door op een constructieve wijze de dialoog te voeren gaan wij lastige thema’s niet uit de weg. Wij luisteren naar deskundigen, inwoners, betrokkenen, andere politieke partijen en naar onszelf. Vaak zijn er verschillende meningen, maar dat is voor Nederweert Anders geen probleem. Wij respecteren iedere op eerlijke feiten gestoelde mening, maar houden vast aan de koers dat een gezond Nederweert onze eerste prioriteit is. Hierbij is gezondheid meer dan fysieke gezondheid. Uitgaande van het begrip ‘positieve gezondheid’ willen wij ons ook richten op mentaal en sociaal welbevinden. Het door iedereen mee kunnen blijven doen in de maatschappij, het er echt bij horen, staat bovenaan. Wij denken dat de natuur, waarmee Nederweert zo rijkelijk bedeeld is, hier een belangrijke rol kan spelen. Mede daarom hebben wij de afgelopen jaren consequent gepleit voor meer groen en hebben wij kritisch meegedacht over de ontwikkelingen in het buitengebied. Dit, in combinatie met ingrijpende en voor de burgers betaalbare verduurzamingsmaatregelen, moet leiden tot een toekomstbestendig Nederweert.

Onze visie op de gemeente van de toekomst

Nederweert Anders heeft geen enkele behoefte of noodzaak om na te denken over gemeentelijke herindeling.

De gemeente is in eerste instantie dienend en faciliterend naar de inwoners, naar initiatieven van burgers, naar de zorg en naar onze werkomgeving. Door de nieuwe opzet van de themaraden worden meer en andere burgers bereikt. Dit dient nog verder te worden uitgebreid, via een burgerberaad, zodat nog meer burgers en/of ondernemers in een vroegtijdig stadium betrokken worden bij lokale thema’s. Hierbij dienen nieuwe technologische middelen maximaal ingezet te worden. Tijdens de coronacrisis hebben wij ervaren dat digitaal vergaderen een manier is om veel mensen te bereiken en te betrekken. Digitaal overleg en online bijeenkomsten bieden veel voordelen. Het is onder andere duurzamer dan fysieke bijeenkomsten. Daarom zou er – ook in de toekomst – een balans moeten zijn tussen fysiek en online ontmoeten.

Op het gebied van bestuur staan wij voor transparantie en een doordachte besluitvorming. Wij zoeken dus nadrukkelijk de dialoog, waarbij niet alleen de economische pijlers centraal staan, maar er ook een duidelijk evenwicht dient te zijn met maatschappelijke acceptatie, lokale milieuaspecten en het behoud van het karakteristieke landschap. Verandering van beleid is daarnaast gebaat bij voldoende draagvlak bij de uitvoerders ervan. Wij vinden het meebewegen met de gekozen koers door het ambtenarenapparaat dan ook een belangrijke voorwaarde voor kwaliteit en snelheid van bestuur. Het kan ANDERS.