Ruim baan voor duurzaamheid en groen: elke dag één boom er bij in Nederweert

Nederweert Anders

De begroting voor onze Gemeente Nederweert is dinsdag 6 november vastgesteld. Ook is er gesproken over de energielabels voor de gemeentelijke gebouwen. Net zoals onze eigen woningen, moeten ook de gebouwen van de gemeente namelijk voldoen aan een groen label, het liefst categorie A (het meest duurzaam). Maar dat hoeft vanuit de landelijke overheid pas in 2030.

De Gemeente heeft besloten om die aanpassing al in 2021 te realiseren en zodoende als overheid het voorbeeld te geven. Daarnaast is een motie aangenomen om zo snel mogelijk te onderzoeken of en wanneer zonnepanelen op het gemeentehuis kunnen worden aangebracht.

Zijn we er dan? Hebben we dan alles gedaan wat mogelijk is? Nee hoor, ook andere onderdelen van het brede spectrum van onze omgeving hebben aandacht gevraagd. Zo zijn wij zijn het niet eens met het rooien van ruim 190, 80 jaar oude eikenbomen aan de Leveroysedijk. Deze bomen zijn belangrijk omdat zij ons landschap verrijken, fijnstof afvangen, maar ook voor de vogels en biodiversiteit in het gebied belangrijk zijn.

Zij zouden moeten verdwijnen omdat zij het asfalt op de weg opdrukken en daardoor overlast veroorzaken voor het verkeer (fietsers, auto’s, landbouwverkeer). De Leveroysedijk (een belangrijke route voor jongeren die naar school gaat) moet veilig zijn. Daar is geen discussie over. Maar het weghalen van 190 bomen in combinatie met het verbeteren van het wegdek is daarvoor NIET de oplossing. Op 20 november gaan wij in de Raadsvergadering daar verder over praten.

Groen is belangrijk, ook op andere plekken. Helaas zien we steeds vaker groen verdwijnen in onze gemeente. Een motie van Nederweert Anders zorgt ervoor dat er in 2019 één boom per dag bijkomt in Nederweert (of een Tiny Forest)! Een Tiny Forest is een dichtbegroeid, inheems bos ter grootte van een tennisbaan. Dit bos is niet alleen een prettige plek voor vlinders, vogels, bijen en kleine zoogdieren, maar ook voor mensen. Kinderen leren in zo’n buitenlokaal over de Nederlandse natuur en buurtbewoners ontmoeten elkaar op een prettige en gezonde plek.

Het streven is om, minimaal 365 bomen in 2019 extra – aanvullend op de bestaande beplantingsplannen – te planten.

Nederweert Anders blijft gaan voor de duurzaamheid en extra Groen in onze gemeente,

Jan van Nierop
Nederweert Anders

Een gedachte over “Ruim baan voor duurzaamheid en groen: elke dag één boom er bij in Nederweert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.