Nederweert Verandert

Evert Heemstra

Door Evert Heemstra

Binnenkort zijn er weer verkiezingen en deze keer voor de gemeenteraad. Tijd om ons te bezinnen en de balans op te maken. Wat gaat er wel en niet goed? En hoe hebben “ze” het gedaan? Het motto “Samen groots samen doen” was veelzeggend maar is het ook uitgekomen? De hamvraag nu is: Voelen de burgers zich gehoord en begrepen en wordt dat ook in passend beleid omgezet?

De gemeente is er voor de burger en niet omgekeerd. Gelukkig gaat er veel goed en is de bereikbaarheid van de gemeente ook via ICT uitstekend en bestaan er ook mogelijkheden voor persoonlijk contact. Themaraden en brainstormsessies, welke termen soms door elkaar gehaald worden, wijzen in elk geval op goede wil. Communicatie is voor Nederweert van vitaal belang. Toch gaan er desondanks dingen mis en moet het huiswerk over. Er zijn nogal wat pijnpunten en gevoeligheden en het is ook niet eenvoudig daar mee om te gaan. De belangen zijn divers en soms tegenstrijdig en soms lijkt de gemeente niet bij machte om keuzes te maken.

Ik noem de Bio-industrie met haar mest en fijnstofproblematiek, de randweg of wat daar nog van over is, de centrumplannen met haar eenrichtingsverkeer. Dat heen en weer, je zou er het heen en weer van krijgen! Zitten er dan teveel ja-knikkers in de gemeenteraad? Hoe transparant is het beleid? Is de gemeente er ook werkelijk voor haar burgers en krijgt ze instemming? Verkiezingsprogramma’s zijn nu nog ver te zoeken, terwijl de verkiezingen eraan komen! Dan maar even inventariseren. De verschillende partijen:

Allereerst is er het CDA, die mijns inziens beter LTA had kunnen heten. (land- en tuinbouw aanhangers). Zij vertegenwoordigen mijns inziens vooral de “boeren” belangen, waar op zichzelf niets mis mee is. Helaas komen “gewone” boeren steeds meer in het nauw door de enorme schaalvergroting met dito toename van de problemen. Onder het motto Gezond Ondernemen, verwordt de veeteelt tot een industrie. Mestfraude en fraude met kalverregistratie lijken structureel en doen de sector geen goed: ze verpesten het imago. Tel daar nog eens onzichtbare gezondheidsschade bij. De kwaden verpesten het voor de goeden, zegt onze nieuwe minister, zelf ook van boerenafkomst. En wat doet Nederweert? ……. Dat kan anders, lijkt me.

Dan is er de VVD, die doet lekker mee en zegt zelden nee. Daar kunnen we dus kort over zijn. Dan zijn er nog drie partijen, die er toe doen. Allereerst het JAN met wat nieuwe gezichten, dan D66 en tenslotte Nederweert Anders, een geheel nieuwe lokale partij in Nederweert.

De vraag is nu of u kiest voor oude of nieuwe politiek. Vindt u dat dingen anders moeten en dat het roer om moet? Kiest u voor meer inspraak en zeggenschap van burgers vooraf en niet als de plannen al klaar zijn? Wilt u inspraak of laat het u koud en laten “zij” het maar beslissen? Het motto van de partij, waar ik me mee verbonden heb, is dat het ook anders kan. Dialoog in plaats van voorgebakken, geen vooringenomen standpunten en kiezen voor reële mogelijkheden en geen luchtkastelen bouwen. U hoort hierover meer! Nieuw elan; nieuwe en oude gezichten! Dat kan. Ik krijg steeds meer hoop dat verandering ook werkelijk kan. Maar dat kan alleen, als wij dat willen. Nu is het moment om daar wat aan te doen!

 

Een gedachte over “Nederweert Verandert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.