Gezondheid, proost!

Evert Heemstra

Door Evert Heemstra

Deze uitroep zou goed bij Carnaval kunnen passen. Het blijkt dat gezondheid zeer hoog scoort op het wensenlijstje van veel mensen. Het is niet te koop en je moet er ook een beetje geluk mee hebben. Vaak wordt ook gewezen op de eigen verantwoordelijkheid van mensen, zeker waar het verkeerde leefgewoonten betreft.

Roken is tientallen jaren lang genegeerd als de oorzaak van longkanker en hart en vaatziekten, tot een onderzoek onder rokende huisartsen het verband onomstotelijk aantoonde. Desondanks zijn we nog steeds in gevecht met de tabaksindustrie en voelen we de lange termijn gevolgen nog steeds. Recent klagen nu ook ziekenhuizen, zoals het A.v L. de tabaksindustrie aan, omdat ze mensen op jonge leeftijd willens en wetens verslaafd maakten. Eigen keuze wordt dan gezegd maar in de praktijk blijkt het ongelofelijk moeilijk om weer van het roken af te komen. Anders wordt het als we praten over een andere soort luchtvervuiling, waarbij we zelf geen enkele keuze hebben. Ook hierover wordt de alarmbel steeds harder geluid, omdat het probleem en de gevolgen steeds duidelijker worden.

Gemiddeld leeft elke Nederlander hierdoor een half jaar tot een jaar korter. In gebieden, waar de luchtvervuiling extra hoog is en het aantal dagen waarop de vervuiling boven de afgesproken grens wordt overschreden toeneemt, is de schade begrijpelijkerwijs nog groter en leven we dus nog korter. Dat zal dan wel in de grote steden zijn langs autowegen, hoor ik u denken en dat klopt, maar is maar een deel van de waarheid. Door allerlei maatregelen is de luchtvervuiling door verkeer en industrie afgenomen maar het aandeel van de bio-industrie is gelijk gebleven en zelfs relatief toegenomen. Het kennisplatform Veehouderij en humane Gezondheid is hier heel duidelijk over. Om gezondheidswinst te behalen is er een veel ambitieuzer plan nodig dan tot nu toe en moeten de Europese grenswaarden zelfs verlaagd worden, omdat ook dan nog schade optreedt.

Ook in Nederweert snakken we naar gezondere lucht en missen we tot nu toe een stringent beleid gericht op het verminderen van deze oorzaak van luchtvervuiling. Nederweert scoort top maar helaas dan wel in het aantal dagen overschrijding van deze normen. Het lijkt mij een goed plan om bij de verkiezingsprogramma’s dit thema eens goed in de gaten te houden. Als u dat doet, haal ik opgelucht adem.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.