Duurzaamheidsprijs Nederweert Anders gaat naar idee ruilwinkel

Nederweert Anders Logo

Dinsdag 15 januari werd de winnaar van de Nederweert Anders Duurzaamheidsprijs 2019 bekend gemaakt. Nederweert Anders heeft de prijs ter waarde van duizend euro in het leven geroepen om particulieren of ondernemers te stimuleren concreet met duurzaamheid aan de slag te gaan.

Er waren vier inzendingen:

 • Maak meerdere inzamelpunten voor gescheiden afval op diverse locaties. Naast het inleveren van kleding en glas ook punten voor inleveren van blik, plastic, papier;
 • Een Museum Maatjes project. Laat mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt ervaring opdoen als vrijwilliger bij bijvoorbeeld Eynderhoof of Buitencentrum De Pelen.
 • Hierbij snijdt het mes aan 2 kanten, de betrokkene kan ervaring opdoen in de Nederlandse samenleving en de vrijwilligers organisatie heeft er een vrijwilliger bij;
 • Een zeer gedetaileerd uitgewerkt plan om de kern van Leveroy te vergroenen. De indiener heeft met meerdere foto’s aangetoond hoeveel groen er is verdwenen in Leveroy en omgeving. Door de omgeving van het Huitje te voorzien van groen wordt de leefbaarheid in het dorp verbeterd en worden er ook buitenspeelplekken voor kinderen gecreërd.
 • Start een ruilwinkel waarin je naast goederen ook diensten of klussen kunt ruilen. Je betaalt niet met euro’s maar met punten. Goede spullen die je zelf niet meer gebruikt, kun je inleveren bij de Ruilwinkel. Aan de spullen wordt een bepaalde waarde in punten toegekend. ‘Koopt’ iemand jouw spullen dan worden de punten op jouw rekening bijgeschreven en zo kun je dan weer spullen of diensten ‘kopen’ die je zelf nodig hebt.

De Fractie van Nederweert Anders heeft de prijs toegekend aan het idee van de ruilwinkel, ingediend door Judith Spijkerman uit Nederweert-Eind. De overweging hierbij is dat met dit idee mensen die alleenstaand zijn, ouderen of mensen met een kleine beurs, ook laagdrempelig goederen en diensten kunnen verwerven. Bovendien gaat het verspilling tegen.

Met de indiener van het idee voor de vergroening van Leveroy gaat de fractie in overleg om te kijken hoe dit verder concreet kan worden opgepakt. Ook de andere twee ideeën worden nader onderzocht.

De duizend euro voor het duurzame winnende idee betaalt de partij uit haar raadsvergoeding.

Een gedachte over “Duurzaamheidsprijs Nederweert Anders gaat naar idee ruilwinkel

 1. Hallo Nederweert-Anders,
  Wij van Humanitas Midden-Limburg zijn ook bezig met nieuwe ideeën voor een soort van Ruilwinkel of Sociale coöperatie, en ook in contact met Judith Spijkerman hierover. Indien u dat wenst, kunnen we in een vrijblijvend gesprek eens van gedachten wisselen, en kijken wat we voor elkaar kunnen betekenen.

  Met vriendelijke groet,
  Peter Goorts
  Vicevoorzitter Humanitas Midden-Limburg
  Email: peter@goorts.nu, tel. 0655321116.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.