DE WANDELING ANDERS

Volgend jaar maart vinden de gemeenteraadsverkiezingen plaats. Bij Nederweert Anders zijn de voorbereidingen daarop in volle gang. Belangrijk is een goed verkiezingsprogramma waarin Nederweert zich herkent. 16 maart 2022 kiest Nederweert zijn nieuwe gemeenteraad. Nederweert Anders heeft een proces uitgestippeld om te komen tot een aansprekend en gedragen programma. Eén van de elementen daarin is het gesprek met de inwoners. Dat gesprek vindt plaats op allerlei manieren. Zo organiseert Nederweert Anders de komende maanden “walk & talks” met Nederweertenaren.
De zomervakantie zit er voor de meesten op; het gewone leven herneemt zijn loop. In de gemeenteraad is het zomerrecés afgesloten; allerlei onderwerpen dienen zich aan in het gemeentebestuur en vragen om politieke afweging en discussie. De naderende verkiezingen op 16 maart 2022 werpen hun schaduw vooruit. Iedereen zet zijn beste beentje voor om zijn of haar standpunten mooi in de schijnwerpers te zetten.
Ook Nederweert Anders is bezig met de voorbereidingen. Ons gezelschap is ruim 5 jaar geleden gestart als maatschappelijke beweging die op een constructief kritische manier wil bijdragen aan een gezonder Nederweert. Een Nederweert waar het goed wonen en werken is, waar de balans tussen economie/landbouw en natuur hersteld is, waar de energietransitie in volle gang is, waar we zorgen voor elkaar en er speciale aandacht is voor mensen die het moeilijk hebben.
Nederweert Anders heeft dus al een aantal thema’s gekozen die belangrijk zijn en aandacht vragen in het politieke debat. Maar wij willen meer…! Wij willen het debat zélf op een andere manier voeren: méér op basis van argumenten, méér gericht op dialoog, méér samen met inwoners. Niet minder dan een andere bestuurscultuur, die uitgaat van discussie op argumenten en overtuigingskracht.
We leggen de lat dus hoog. Niet alleen voor het gesprek in het gemeentehuis, in de gemeenteraad, in het politieke debat, maar ook voor onszelf. Dat doen we door ons verkiezingsprogramma langs een andere weg tot stand te laten komen. Geen lijstje van in beton gebeitelde standpunten die we sinds jaar en dag verkondigen, maar een interactief tot stand gekomen beginselprogramma. Een programma dat vorm en inhoud heeft gekregen aan de hand van gesprekken met en input van burgers van Nederweert.
Wordt het dan “U vraagt, wij draaien”? Nee, natuurlijk hebben we nog steeds over allerlei zaken opvattingen. Maar we hebben de wijsheid ook niet in pacht. We willen weten wat er leeft in alle kernen en gemeenschappen . We zijn op zoek naar de mogelijke aanscherping van onze ideeën, de aspecten die we misschien nét wat meer moeten belichten en soms doodgewoon de dingen die we nog niet weten, maar wel van belang zijn.
Goede gesprekken dus, dat is waaraan we behoefte hebben. Gesprekken met Nederweertenaren die betrokken zijn bij hun omgeving, opvattingen hebben over thema’s en die graag willen uitspreken. Eén van de manieren waarop we het gesprek willen voeren, hebben we genoemd: De wandeling Anders. Iedere eerste zondag van de maand gaan we aan de wandel vanuit een van de kernen van Nederweert. Er wordt een wandeling uitgestippeld van maximaal een uur door iemand die bekend is in de desbetreffende kern. Aan elke kern/wandeling wordt in ieder geval één specifiek thema verbonden, maar uiteraard kunnen tijdens de wandeling alle thema’s passeren. Het kan over die kern gaan, maar het mag ook totaal iets anders zijn. Iedereen mag meelopen, iedereen is welkom en al wandelend voeren we het gesprek. 3 Oktober a.s. vindt de eerste “walk & talk” plaats. Om 10.30 uur starten we bij het Thomashuis Ospeldijk Moostdijk 1. Thema’s waarover in ieder geval gepraat wordt: windmolens en de energietransitie.
Zin om mee te lopen? Doen! Zorg gewoon dat je 3 oktober op tijd bij het Thomashuis bent. Wil je dat graag vooraf melden of heb je behoefte aan meer informatie? Mail ons dan op: info@nederweert-anders.nl. Wij nemen dan contact met jou op.
Samen maken we Nederweert Anders, Anders Beter!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.